Czy ma znaczenie w czym gotujemy?

Zdrowe odżywianie to twoja pasja? Udało ci się znaleźć ciekawą informację, którą chcesz podzielić się z innymi? ... lub po prostu chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat zdrowego odżywiania? - ten wątek jest dla ciebie
zdrowko
Posty: 4
Rejestracja: ndz lip 06, 2014 8:39 pm

Czy ma znaczenie w czym gotujemy?

Postautor: zdrowko » ndz lip 06, 2014 8:46 pm

Co jakiś czas, w mediach pojawiają się informacje na temat szkodliwości gotowania w garnkach aluminiowych a ostatnio słyszałam nawet o tym, że nie służą emaliowane oraz teflon. Jakie macie podejście do tego typu informacji? Czy przerzucacie się na naczynia ze stali szlachetnej jakie reklamuje Zepter czy Welmax? Mam wrażenie, że szkodliwość tworzywa z jakiego wykonane jest naczynie, nie jest wyższa niż szkodliwość zanieczyszczenia powietrza w produkcji żywności.

MataHari
Posty: 6
Rejestracja: pn lip 07, 2014 11:58 am

Re: Czy ma znaczenie w czym gotujemy?

Postautor: MataHari » pn lip 07, 2014 12:02 pm

Ja staram się eliminować trujące substancje gdzie tylko się da. Zwracam uwagę na to co jem i w czym gotuję. Od kilku miesięcy mam naczynia Welmax- na razie dwa- patelnię grillową i Multiwar i staram się je wykorzystywać do wszystkiego. Jestem bardzo zadowolona, bo jedzenie jest smaczne, szybko się przyrządza no i własnie mam komfort psychiczny, że się nie truję.

Betita
Posty: 86
Rejestracja: śr maja 23, 2012 9:19 am

Re: Czy ma znaczenie w czym gotujemy?

Postautor: Betita » pn lip 07, 2014 4:39 pm

ja gotuję w garnkach firmy philipiak, a czy jedzonko jest zdrowsze? - wierząc producentom na pewno :-)
Ja osobiście różnicy nie widzę :-)
Myślę, że bardziej powinniśmy zwracać uwagę, czy nasze garnki nie są uszkodzone, albo czy teflon z naszej patelni nie odchodzi ...

zdrowko
Posty: 4
Rejestracja: ndz lip 06, 2014 8:39 pm

Re: Czy ma znaczenie w czym gotujemy?

Postautor: zdrowko » wt lip 08, 2014 1:12 pm

Betita, chyba masz rację. Kiedyś ludzie gotowali bez nowoczesnych technologii i nie sądzę by im to szkodziło. Znacznie gorsze są chyba konserwanty w przetworzonej żywności...

MataHari
Posty: 6
Rejestracja: pn lip 07, 2014 11:58 am

Re: Czy ma znaczenie w czym gotujemy?

Postautor: MataHari » pt lip 11, 2014 11:33 am

zdrowko pisze:Betita, chyba masz rację. Kiedyś ludzie gotowali bez nowoczesnych technologii i nie sądzę by im to szkodziło. Znacznie gorsze są chyba konserwanty w przetworzonej żywności...

Gotowali bez nowoczesnych technologii, ale też nie było tylu świństw w jedzeniu i naczyniach właśnie. Teraz często ludzie chcąc ulepszać nieświadomie szkodzą więc trzeba bardziej uważać, nie mówiąc o produktach chińskich zalewających rynek, które są strasznie toksyczne. Kiedyś nie było takiej wymiany towarów, wszystko było nasze krajowe ;) Także warto zwracać uwagę i na jedzenie i na naczynia moim zdaniem.

MataHari
Posty: 6
Rejestracja: pn lip 07, 2014 11:58 am

Re: Czy ma znaczenie w czym gotujemy?

Postautor: MataHari » pn lip 14, 2014 12:05 pm

Wiem, że naczynia welmax są np wykonane z najwyższej jakości stali antyseptycznej, także można spokojnie z tego jeść. Ostatnio kupiłam formy do pieczenia i zapiekanka, którą wyjęłam była czarna od spodu. Myślałam na początku, że to pleśń, ale niemożliwe, żeby spleśniała zaraz po upieczeniu. Zobaczyłam, że to czarne coś czym były pokryte formy- odpada i zostaje na jedzeniu. Jak piekłam na papieże to przeżarło nawet papier :/ Czyli jednak warto zainwestować w lepsze naczynia.

MataHari
Posty: 6
Rejestracja: pn lip 07, 2014 11:58 am

Re: Czy ma znaczenie w czym gotujemy?

Postautor: MataHari » pn lip 14, 2014 12:07 pm

natemat.pl/22967,teflon-to-azbest-xxi-wieku-zarysowane-patelnie-sa-rakotworcze-niebezpieczenstwo-czai-sie-w-naszej-kuchni Ciekawy artykuł na temat teflonu...Naprawdę warto wiedzieć takie rzeczy.

zdrowko
Posty: 4
Rejestracja: ndz lip 06, 2014 8:39 pm

Re: Czy ma znaczenie w czym gotujemy?

Postautor: zdrowko » pn lip 14, 2014 2:58 pm

Piszą, że generalnie nie ma co panikować. Czyli sam teflon nie szkodzi. Za to spalenizna w nadmiarze zapewne tak...

MataHari
Posty: 6
Rejestracja: pn lip 07, 2014 11:58 am

Re: Czy ma znaczenie w czym gotujemy?

Postautor: MataHari » wt lip 15, 2014 11:40 am

Ja wolę być ostrożna, nie panikować- fakt- nie odmówię też jedzenia u kogoś kto ma inną patelnię niż ja, ale we własnym domu chcę mieć jak najlepsze naczynia. Badania cały czas trwają. Takie same dyskusje toczą się na temat aspartamu w słodyczach, gumach do żucia itp i nieraz można przeczytać , że to nie jest szkodliwe, a wręcz korzystne dla zdrowia- tylko te badania są publikowane przez koncerny produkujące słodycze właśnie z aspartamem...;) Wracając do naczyń, póki co wybieram te welmax- owe i jestem spokojna.

zdrowko
Posty: 4
Rejestracja: ndz lip 06, 2014 8:39 pm

Re: Czy ma znaczenie w czym gotujemy?

Postautor: zdrowko » wt lip 15, 2014 8:39 pm

A znasz może jakieś badania na temat patelni z powłoką ceramiczną? Jest chyba teraz na nie moda.Widziałam w kilku programach kulinarnych i zaczęłam się zastanawiać nad zakupem.
Interesującym tematem jest też kuchenka mikrofalowa. Najpierw miała być nieszkodliwa. Potem, gdy wiele osób taką zakupiło, pojawiły się doniesienia o szkodliwości takiego podgrzewania. Nie wiem na czym stanęło ale wielu ludzi nadal używa takiego sprzętu.


Wróć do „Ciekawostki, nowości o odżywianiu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość