Chleb żytni na zakwasie bez drożdży

elen44
Posty: 46
Rejestracja: ndz maja 06, 2012 5:34 pm

Chleb żytni na zakwasie bez drożdży

Postautor: elen44 » ndz cze 17, 2012 5:00 pm

Potrzebuje sprawdzony przepis na chlebek żytni na zakwasie. W i-net jest pełno przepisów, ale który wybrać?
Kiedyś próbowałam zrobić zakwas w domu, ale upieczony z niego chlebek nie wyrósł, nie wiem, co było tego przyczyną hmmm może zły piekarnik, a może po prostu niedobry zakwas...

fanka14
Posty: 68
Rejestracja: ndz maja 06, 2012 5:05 pm

Re: Chleb żytni na zakwasie bez drożdży

Postautor: fanka14 » śr lip 18, 2012 10:38 am

podbijam pytanie - ja również mam ochotę na pyszny domowy chlebek

kogenx
Posty: 24
Rejestracja: ndz gru 30, 2012 5:03 pm

Re: Chleb żytni na zakwasie bez drożdży

Postautor: kogenx » ndz gru 30, 2012 6:21 pm

nikt nie ma przepisu na domowy zakwas ?

kiss765
Posty: 37
Rejestracja: śr wrz 10, 2014 11:17 am

Re: Chleb żytni na zakwasie bez drożdży

Postautor: kiss765 » pt paź 24, 2014 11:42 am

widziałam takie przepisy w sieci, ale niestety nie mam sprawdzonego

Artek
Posty: 1
Rejestracja: wt maja 05, 2015 10:26 am

Re: Chleb żytni na zakwasie bez drożdży

Postautor: Artek » wt maja 05, 2015 10:30 am

Chleb na zakwasie z ziarnami. Super przepis.
Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:

140g mąki chlebowej pszennej
170g wody
30g aktywnego zakwasu żytniego

Namoczone ziarno:

60g siemienia lnianego
190g wody

Ciasto chlebowe:

690g mąki chlebowej pszennej
70g mąki żytniej razowej
110g prażonego ziarna słonecznika *
50g prażonego ziarna sezamu *
320g wody
20g soli
namoczone ziarno (całość 250g, podane powyżej)
310g zaczynu (podane powyżej)

Sposób przygotowania:

12- 16 godz. przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i namoczyć ziarno. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić w misce przykrytej ściereczką na 12- 16 godz. w temperaturze 21°C. Siemię lniane wymieszać z zimną wodą, przykryć folią spożywczą i również odstawić na 12- 16 godz.
Po 12- 16 godz. połączyć wszystkie składniki na ciasto chlebowe. Zagniatać 3 minuty robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta, na najniższej prędkości. Następnie zagniatać kolejne 3 minuty na drugiej prędkości. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 2,5 godz. w temperaturze 24,5°C. (Podczas wyrastania ciasto należy złożyć po 75min. lub jeśli ciasto wymaga wzmocnienia, dwukrotnie w odstępie 50min. Osobiście stosuję drugi sposób i składam ciasto co 50min.).
Dwa koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki. (Pozostawić ciasto do 8 godz. w temperaturze 10°C lub do 18 godz. w temperaturze 6°C). Chleby można piec również w foremkach. (W tym przypadku chleby powinny wyrastać przez noc w foremkach. Przed pieczeniem należy wyciągnąć je wcześniej z lodówki i poczekać, aż ogrzeją się one do temperatury pokojowej, zanim zostaną włożone do pieca. Zimne, metalowe foremki mogą spowolnić wyrastanie chleba w piecu).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C.
Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłem jeden chleb po drugim). Piec z parą przez ok. 40- 45 minut. Kolejno wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.


* Ziarna słonecznika i sezamu wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć ok. 5-6 min. w piekarniku w temperaturze 195°C. Pozostawić do ostygnięcia. (Można również ziarna podprażyć na suchej patelni)


Wróć do „Śniadanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości