Gęsta, rozgrzewająca zupa z soczewicą i chili

moj-kawalek-podlogi
Posty: 5
Rejestracja: sob gru 19, 2015 1:29 pm

Gęsta, rozgrzewająca zupa z soczewicą i chili

Postautor: moj-kawalek-podlogi » sob gru 19, 2015 1:49 pm

Składniki:
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 750ml passaty pomidorowej (lub zwykłego sosu pomidorowego)
– opcjonalnie dla mięsożerców pierś z kurczaka
– pół pora
– 1 cebula
– 1 czerwona papryka
– 2-3 marchewki
– 2 szklanki bulionu
– ząbek czosnku
– szczypta słodkiej papryki
– szczypta bazylii
– szczypta chili/ pieprz cayenne
– sól i pieprz
– jogurt grecki dla ozdoby (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Szklankę soczewicy wsyp do rozgrzanego bulionu i przykryj pokrywką. Gotuj około 5-7 minut na małym ogniu. Uważaj, żeby soczewica się nie rozgotowała.
2. Cebulę i pora pokrój, a następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Tutaj opcjonalnie można dodać pierś z kurczaka i ją lekko podsmażyć.
3. Po obraniu marchewek pokrój je w talarki i wrzuć na patelnię. Paprykę pokrój w drobne paski i dodaj do reszty składników.
4. Gdy marchewka zacznie mięknąć wlej całą passatę i podgotuj całość.
5. Przypraw słodką papryką, bazylią i chili/pieprzem cayenne wg uznania.
6. Dodaj soczewicę (łącznie z bulionem, który się nie wchłonął) i wymieszaj.

Zupa gęstnieje z czasem, więc w razie konieczności dolać wodę/ bulion.

Smacznego!

danielqa44
Posty: 14
Rejestracja: pt lut 26, 2016 12:55 pm

Re: Gęsta, rozgrzewająca zupa z soczewicą i chili

Postautor: danielqa44 » pt lut 26, 2016 1:23 pm

Jak to dokładnie jest z tą soczewicą? Spotkałam się opinią, że dobrze ją odstawić na 24h do wody.
Czy można ją wrzucić bezpośrednio do wrzątku i gotować?


Wróć do „Zupy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość