Bezglutenowe muffinki z masłem orzechowych i czekoladą

czas na chwilę zapomnienia ... :-)
moj-kawalek-podlogi
Posty: 5
Rejestracja: sob gru 19, 2015 1:29 pm

Bezglutenowe muffinki z masłem orzechowych i czekoladą

Postautor: moj-kawalek-podlogi » sob gru 19, 2015 1:57 pm

Składniki:
70g masła orzechowego
8 łyżek miodu
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
70g orzechów prażonych
70g czekolady bezglutenowej

Przygotowanie:
1. Zblenduj masło orzechowe z miodem i jajkami.
2. Dodaj do tego sól i sodę.
3. Dodaj do masy posiekane orzechy i rozpuszczoną czekoladę.
4. Przelej ciasto do silikonowych foremek i piecz w piekarniku 20-25 minut w temperaturze 175°C.
5. „Polej” wegańskim sosem czekoladowym (przepis poniżej).

Wegański sos czekoladowy:

Składniki:
70g czekolady bezglutenowej
40g oleju kokosowego
2 łyżki miodu
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Na małym ogniu roztop na patelni czekoladę i olej.
2. Dodaj powoli miód i sól.
3. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję przelej do miseczki i odstaw na około 12-15 min do lodówki. Czekaj, aż masa zgęstnieje.
4. Jeśli masa nie jest wystarczająco jednolita można jeszcze ją zblendować.
5. „Polej” chłodne babeczki sosem i udekoruj orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Jeśli chcemy pokusić się o „tradycyjną” wersję babeczek wystarczy użyć zwykłej gorzkiej czekolady, a olej kokosowy może być zastąpiony masłem.

Niebo w gębie!

Smacznego!

Wróć do „Słodki deser”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość