Olej do smażenia i do sałatek - co wybrać?

Jak się zdrowo odżywiać i nie tyć? - sposób na piękną figurę
milka
Posty: 3
Rejestracja: pn kwie 14, 2014 8:40 am

Olej do smażenia i do sałatek - co wybrać?

Postautor: milka » czw paź 13, 2016 6:52 pm

Ostanimi dniami napadła mnie silna mobilizacja na odchudzanie (do ideału brakuje mi jeszcze jakieś 7kg) i postanowiłam poradzić się kilku moich koleżanek które z mniejszymi lub większymi sukcesami stosują swoją dietę oraz radami z tego forum. Po kilku dniach przeglądania wujka google udało mi się ułożyć coś wmiarę sensownego (zaczerpnęłam troszkę inspiracji od blogerek) i ruszam do działania. Prócz tego wiadomo, cardio, może też bieganie itp. Ostani element mojej układanki to olej, którego chce używać do sałatek i do smażenia. Słyszałam o oleju kokosywm, o oliwie z oliwek, ale nie wiem zupełnie, czy oba produkty można używać do tego samego, czy się to jakoś łączy. Może ktoś z was mnie oświeci i napisze mi, jaki olej najlepiej do sałatek, a jaki do smażenia? Z góry dzięki za waszą pomoc :)

Stefano
Posty: 1
Rejestracja: pt paź 14, 2016 10:18 am

Re: Olej do smażenia i do sałatek - co wybrać?

Postautor: Stefano » pt paź 14, 2016 10:53 am

Najlepiej oleje bio :) Odwiedź chociażby stronkę green-food i sprawdź olej z rzepaku i lnu. Bez tej całej chemii, którą znajdziesz w zwykłym, kupionym w markecie i zapewnia odpowiedni poziom kaloryczny. Oleje mają różne smaki. Znajomy polecił i faktycznie, dobre, zdrowe, jestem bardzo zadowolony. Nadaje się zarówno do smażenia i do sałatek. Ja stosuje głównie do smażenia, ale nic nie stoi na przeszkodzie by nie użyć na zimno.

ania94.4
Posty: 7
Rejestracja: śr paź 26, 2016 9:16 am

Re: Olej do smażenia i do sałatek - co wybrać?

Postautor: ania94.4 » czw paź 27, 2016 8:41 am

Ja używam oleju rzepakowego. Ma bardzo dużo właściwości odżywczych, witamin i sprzyja zmniejszaniu cholesterolu. Ponoć też odmładza także już w ogóle ekstra :) Sprawdź sobie tutaj http://www.biomedical.pl/dieta-i-odzywi ... -6224.html trochę więcej info jest.
"Pokój bez książek to jak ciało bez duszy."

Antoninka
Posty: 1
Rejestracja: czw lis 24, 2016 8:53 am

Re: Olej do smażenia i do sałatek - co wybrać?

Postautor: Antoninka » czw lis 24, 2016 8:59 am

Oczywiście olej kokosowy nie będzie się nadawał do sałatek :)) ale to raczej sama być wpadła na to, pamiętaj, że do smażenia musisz wybierać tłuszcze, które nie mają zbyt wysokiej temperatury palenia się, jeśli taką mają to z całą pewnością zawierają zbyt wiele długich wiązań tłuszczowych, niekoniecznie Tobie potrzebnych, jak najbardziej kokosowy się nada a co do sałatek no to pewnie, że oliwa z oliwek ale jest kilka o wiele lepszych rozwiązań :)) ja wybrałam i od dawna stosuje olej lniany ;))


Wróć do „DIETA na całe życie - prawidłowe odżywianie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość